Završena održiva zgrada Ekološkog centra “Radulovački”

Radovi na objektu Ekološkog centra”Radulovački”  zvanično su završeni u petak 24. avgusta 2012. godine i obeleženi programom „Otvorenih vrata Ekološkog centra Radulovački“. 

Program je trajao od 11 do 23 sati u dvorištu objekta u Sremskim Karlovcima, ul. Mitropolita Stratimirovića 5. Ovim prilikom svi gosti su imali priliku da se upoznaju sa našom novom održivom, energetski efikasnom, ekološkom zgradom, kao i sa programima i aktivnostima naše organizacije za mlade, decu i sve građane.

Na početku programa, iskoristili smo priliku da se zahvalimo našem najvećem donatoru, dobrotvoru profesoru doktoru Miodragu Radulovačkom, koji se tom prilikom obratio svim prisutnim gostima i medijima. Pored njega, posetiocima su  se javno  obratili i državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, profesor doktor Vladan Zdravković, predsednik Opštine Sremski Karlovci, gospodin Milenko Filipović i predsednica Pokreta gorana Vojvodine, gospođa Jelena Jevtić. 

U drugom delu programa, naši mladi članovi predstavili su različite kampove za decu i mlade, kao i programe, projekate i aktivnosti koje Pokret gorana Vojvodine realizuje tokom cele godine. Na kraju druženja, gostima su se predstavili mladi članovi Pokreta gorana, sa svojim performansom “Rimljani i varvari” i članovi KUD-a “Brankovo Kolo” iz Sremskih Karlovaca, a u večernjim časovima zabavio ih je tamburaški orkestar.

 

Pokret gorana Vojvodine je 2008. godine rekonstruisao staru zgradu u centru Sremskih Karlovaca u Ekološki centar – objekat za održavanje obuka iz oblasti zaštite životne sredine i kampova za decu i mlade iz celog sveta (više o tome na: www.ekoloskicentar.org). S obzirom da je postojala potreba za proširenjem kapaciteta, u dvorištu Ekološkog centra je izgradjeno novo krilo zgrade, energetski efikasno i izvedeno po principima održive arhitekture.

Gradnju novog krila objekta je svojim sredstvima finansirao veliki dobrotvor i donator profesor doktor Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, bivši đak Karlovačke gimnazije, koji je u prethodnom periodu finansirao nekoliko ojekata u Sr. Karlovcima – obnovu česme „Četiri lava“ u centru i obnovu spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu. Osim prof. Radulovačkog, izgradnju je pomogao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije finansirajući ugradnju sistema za grejanje i hlađenje koji koriste obnovljive izvore energije.

DOBRO DOŠLI!