Ekološki centar

EKOLOŠKI CENTAR “RADULOVAČKI”

U centru Sremskih Karlovaca je smešten naš objekat “Ekološki centar Radulovački”, koji služi za edukaciju i smeštaj dece i mladih iz zemlje i sveta, tokom jednodnevnih i višednevnih seminara i kampova. Objekat sa sastoji iz dva krila, “staro” i “novo”. Ukupan smeštajni kapacitet je 46 kreveta, a pored soba i kupatila, objekti sadrže i opremljene multifunkcionalne sale i kuhinjice.

“Staro krilo” je izgrađeno u 18. veku, i zaštićeno je zakonom jer spada među najstarije objekte u gradu.  Zgrada je zidana u stilu ranog provincijskog romantizma kao deo starog gradskog jezgra Sremskih Karlovaca. Bila je dom jedne od najpoznatiji porodica na ovim prostorima – Petrović, i predstavlja objekat posebne kulturno istorijske vrednosti. Pokret gorana Vojvodine zgradu je rekonstruisao 2008. godine i stavio na korišćenje mladima, deci i svim gradjanima.

“Novo krilo” građeno je prema ideji energetske efikasnosti i samoodrživosti. Gradnju novog krila objekta je svojim sredstvima finansirao veliki dobrotvor i donator prof. dr Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, po kome je objekat i dobio ime Ekološki centar “Radulovački”. Osim prof. Radulovačkog, izgradnju je pomogao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije finansirajući ugradnju sistema za grejanje i hlađenje koji koriste obnovljive izvore energije.

 

WEB STRANICA EKOLOŠKOG CENTRA:  www.ekoloskicentar.org

 

flajer ec 2012_1910

1 thought on “Ekološki centar

Comments are closed.