Najava međunarodnih volonterskih kampova u S.Karlovcima


Ove sezone, Pokret gorana Vojvodine će organizovati tri međunarodna volonterska kampa u Sremskim Karlovcima. Pored, sada već tradicionalnih kampova ‘Sačuvajmo rit’ i ‘Festival Starog Rima’, ponovo radimo na unapređenju parka prirode ‘Dvorska bašta’ na kampu ‘Arboretum’. Svaki kamp će okupiti 15 volontera (8 međunarodnih, 2 nacionalna, 3 lokalna i 2 lidera). 

ARBORETUM (16-30.07)

Cilj međunarodnog volonterskog kampa ‘Arboretum’ je povećanje svesti o kulturno-istorijskom i edukativnom značaju spomenika prirode “Dvorska bašta“ korz unapređenje njegove infrastrukture i implementaciji edukativnih tura u istom. Volonteri će učestvovati u poravljanju i farbanju 10 drvenih klupa, drvenog mostića, uklanjaće krupno smeće i nepripadajući biljni materijal iz potoka, pomogaće u ralizaciji edukativnih šetnji za lokalno stanovništvo i njihovoj animaciji. Lokalni volonteri će takođe uzeti učešće u radu.

http://kampovi.mis.org.rs/kampovi/aboretum/

SAČUVAJMO RIT  (16-30.07)

Cilj ovog kampa je da poboljša eko-turističku ponudu Sremskih Karlovaca kroz razvijanje infrastrukture za realizaciju eko-turističkih programa i povećanja vidljivosti područja Specijalnog rezervata prirode ‘’Koviljsko-petrovaradinski rit’’. Aktivnosti kampa doprineće skretanju pažnje građana na značaj očuvanja specijalnih rezervata. Ovo je druga godina kako Pokret gorana Vojvodine organizuje kamp posvećen zaštiti Rita pod nazivom ‘’Sačuvajmo Rit’’. Volonteri će učestvovati u češćenju kanala ‘Stari Dunav’ tako što će uklanjati nepripadajući biljni materijal i praviti staze za šetnju, te raditi na osvežvanju postojećih klupa, stolova, šumarske kuće, osmatračnica i postavljanju dukativnih i informativnih materijala u lokalitetu ‘Kurjačka greda’

http://kampovi.mis.org.rs/kampovi/na-lepom-plavom-dunavu/

FESTIVAL STAROG RIMA (7-19.09)

Ovo će biti deveti put da se ovaj kamp organizuje u Sremskim Karlovcima, za vreme Festivala vina. Početna ideja je bila da se obezbede alternativni načini korišćenja popodnevnog vremena, za posetioce Festivala, zbog nedostatka interesantnih programa za vreme ovog doba dana, i takođe da se pomogne sa promocijom samog festivala. Pre tri godine odlučeno je da će fokus biti na edukacijskim i kreativnim programima, korišćenjem raznovrsnih radionica i aktivnosti, koje su pokazale posetiocima Festivala kako su živeli stari Rimljani i nastavićemo to da radimo i ove godine. Volonteri će pomoći oko pripremanja Festivala, organizovanjem događaja za decu i mlade na temu Rimskog carstva i njegovom uticaju na oblast. Volonteri će pripremiti dekoraciju, igre i radionice za ovaj događaj. Postojaće i mogućnost da se organizuje kratka emisija, s obzirom da će biti postavljena pozornica na mestu događaja. Takođe, volonteri će asistirati u promociji ovog događaja.

http://kampovi.mis.org.rs/kampovi/festival-starog-rima-u-septembru/

Svi kampovi se realizuju u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije, a podržani su od strane Ministarstva omladine i sporta, kroz program ‘Mladi su zakon’.

Volonterske aktivnosti na lokalitetima parka prirode ‘Dvorska bašta’ i SRP Koviljsko-petrovaradinski rit – lokalitet ‘Karlovački Dunavac’ podržavaju Srpska pravoslavna crkva, JP Vojvodinašuma, JP Vojvodinavode, Pokrajinski zavod za zaštitu  prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Opština Sremski Karlovci.