„Sremski Karlovci – prva ekoturistička destinacija u Srbiji“

4

U sredu, 23. oktobra, u Svečnom salonu sa početkom u 12 sati predstavljanjen je projekat „Danube stream for green dream – Stream4Green“ pod nazivom „Sremski Karlovci – top ekoturistička destinacija u Srbiji“ . Nosilac projekta je Pokret gorana Vojvodine, a partneri na projektu su Planinarsko-smučarsko društvo „Stražilovo“, Kamping asocijacija Srbije, PMF-Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo i JP “Vojvodina šume”, koji se realizuje uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Evropske unije.

Predstavljeni su različiti aspekti projekta: Nikola Blagojević je govorio uopšteno o projektu, Branislav Srdić o Infrastrukturi kao osnovi razvoja, Dušica Milenković o Turističkom proizvodu – aktivan odmor u prirodi, a Nemanja Davidović na temu „Eco label – potreba ili prestiž“.

Od infrastrukturnih radova biće rekonstruisan deo Planinarskog doma na Stražilovu, koji je izgoreo pre nekoliko godina, izgrađena letnja učionica u dvorištu Ekološkog centra “Radulovački” i postavljena pet kilometara duga turističko-edukativna staza za šetnju na Kurjačkoj gredi u Koviljsko-petrovaradinskom ritu. Osim toga, projektom je predviđena i nabavka katamarana za prevoz grupa do druge obale Dunava, 20 planinskih bicikala, pet kanua za sportsko-rekreativnu vožnju Dunavom i opremu za kamping i održvanje pešačkih eko-turističkih staza. Osim toga, biće kreirano tri paketa proizvoda, a to su Letnji dečji kampovi, Aktivni odmor pod kojim se podrazumeva osmišljavanje ponude za odmor na ovim prostorima, koja bi boravak u prirodi učinila interesantnim sve većem broju turista i Eko vodiči – servis eko-turističke vodičke službe.

Prezentacija je završena koktelom „Naši prijatelji“ koji su pripremili ugostitelji iz Sremskih Karlovaca.