Međunarodni volonterski kamp “Recycled Circus”

Održan je međunarodni volonterski radnog kamp pod nazivom “Recycled Circus”, od 26. avgusta do 02. septembra u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, koji je okupio je 12 mladih volontera iz Španije, Nemačke, Portugala, Turske i Srbije, u organizaciji Pokreta Gorana Vojvodine. Cilj kampa je priprema  nastupa i pravljenje kostima i rekvizita za performans od ponovno upotrebljivih materijala (plastičnih boca, odpadnog papira, itd.). U okviru kampa, volonteri internacionalnog volonterskog kampa „Recycled Circus“ sa grupom od oko 40 dece izveli su u subotu 01.09.2012 performans cirkuskih veština na glavnom trgu u Sremskim Karlovcima, u periodu od 16 do 20 časova. 

Planirane su dve cirkuske tačke. Prva je počela u 16h do 17h, a na njoj su volonteri održali kreativne radionice, na temu cirkuskih veština, za oko četrdesetoro dece iz Novog Sada i sve posetioce i prolaznike. Nastavak programa održao se od 19h do 20h, koreografijom koja je obuhvatila razne akrobatske i žonglerske veštine. Nastup je, takođe, označio i zvaničan početak jesenje turističke sezone u Sremskim Karlovcima.

Kamp u Sremskim Karlovcima organizovan je u partnerstvu Pokreta Gorana Vojvodine i Mladih Istraživača Srbije, a pomogli su ga Opština Sremski Karlovci i Turistička organizacija opštine Sremskih Karlovaca.

Ovaj kamp je jedan u nizu od 10 volonterskih kampova ove godine u Srbiji, koje Pokret Gorana Vojvodine organizuje u partnerstvu sa Mladim Istraživačima Srbije od 2010. godine, a oni čine samo deo od preko 2,500 kampova u celom svetu koji se održavaju svake godine sa ciljem približavanja drugih kultura i naroda lokalnim zajednicama, unošenjem promena u lokalnu zajednicu i postavljanja primera radom od javnog interesa.

Pored inostranih volontera koji posećuju Srbiju, preko 600 volontera iz naše zemlje godišne se odluči da volontira u inostranstvu, kroz program razmene koji sprovode Mladi Istraživači Srbije i Pokret Gorana Vojvodine.