Međunarodni volonterski radni kamp “Brest”

Uperiodu od 15.07. – 24.07.2010. u organizaciji Mladih Istraživača Srbije, Pokreta Gorana Vojvodine, lokalne goranske organizacije i kancelarije za mlade,  u Staroj Pazovi je održan, sada već tradicionalni ( 4. po redu) međunarodni volonterski radni kamp ’Brest’.

Kamp je okupio 10 inostranih ( iz Rusije, Ukrajine, Slovačke, Italije, Španije ) i 5 domaćih  ( iz Stare Pazove, Beograda, Sremske Kamenice ) volontera. Sa njima su učestvovala  i 2 lidera      ( iz Holandije i Sremskih Karlovaca ). Volonteri su bili smešteni u goranskom rasadniku ’Brest’.
Cilj kampa je bio unapređenje životne sredine i podizanje ekološke svesti u opštini Stara Pazova. Volonteri su učestvovali u čišćenju priobalja  Dunava ( za dva dana skupljeno je više od 1.200kg otpada ), potkresivanju rastinja u centru grada, oslikavanju zida na gradskoj pijaci,  farbanju ograde, košenju i sakupljanju trave u rasadniku ’Brest’.
U slobodno vreme volonteri su učestvovali u radionicama na temu samoodrživog razvoja i zaštite životne sredine. Takođje su bili organizovani i izleti do bazena u Inđiji, Slankamenačkih vinograda, Sremskih Karlovaca i Novog Sada, na kojima su učesnici upoznali prirodu i kulturu našeg kraja.
Poslednjeg dana, organizovana je svečanost u rasadniku ’Brest’, kako bi se lokalno stanovništvo što bolje upoznalo sa aktivnostima ovogodišnjeg kampa. Program se sastojao iz multimedijalne prezentacije volontera i kampa, degustacije nacionalnih specijaliteta i žurke.
Samu realizaciju kampa su pomogli Gradska čistoća i Opština Stara Pazova.