Za čistiju i zeleniju Vojvodinu

„Uradi nešto za čistiju i zeleniju Vojvodinu!“

Projekat je realizovan u okviru ekološke manifestacije “Novosadska jesen” koja je održana od 21. do 25. oktobra 2008. godine i koju je ove jeseni posetilo oko 60.000 Novosađana.

Podnaslov ovogodišnje manifestacije bio je „Jesen reciklaže“, tako da su posetioci svih uzrasta imali priliku da se upoznaju sa načinom aktivnog rešavanja problema životne sredine – deca kroz kreativne ekološke radionice, uz saradnju stručnih saradnika, a stariji kroz praktičnu edukaciju, javne tribine i stručna predavanja.

Cilj kampanje bio je da pozovemo građane na zajedničko „čišćenje“ i „ozelenjavanje“ Vojvodine ukazujući na:

  • Načine smanjenje postojećih i sprečavanje nastanka novih deponija
  • Pojam reciklaže kao vid odgovornog ponašanja prema životnoj sredini
  • Potrebu za podizanjem novih zelenih površina

Kao jedan od partnera na dugogodišnjem projektu Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj “Za čistiju i zeleniju Vojvodinu”, želeli smo da ovim projektom obogatimo ovogodišnju manifestaciju “Novosadska jesen” sadržajima iz projekta „Za čistiju i zeleniju Vojvodinu“.

U okviru “Novosadske jeseni” realizovane su dve aktivnosti:

  1. održan je skup u cilju najave ove velike akcije na području Vojvodine
  2. pokrenuta je kampanja za podizanje zelenila

Održavanje skupa

U četvrtak, 23. oktobra 2008. godine u amfiteatru SPC “Vojvodine” organizovana je tribina pod nazivom: „Za čistiju i zeleniju Vojvodinu“ u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Na skupu su učestvovali predstavnici lokalnih zajednica sa područja Vojvodine koji su zaduženi za zaštitu životne sredine i poljoprivredu, ekološke inspektore i predstavnike nevladinih goranskih i drugih ekoloških organizacija. Na tribinu su se odazvali predstavnici ukupno 23 vojvođanske opštine, predstavnici JP “Vojvodinašuma“, JP „Vode Vojvodine“ i šest organizacija Pokreta gorana sa područja Vojvodine.

Pomoćnik sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj g-đa Nada Lazić objasnila je prisutnima cilj projekta, predstavila iskustvo u realizaciji ovog projekta u prethodnom periodu i najavila akcioni plan za realizaciju u ovoj sezoni. Poseban deo je bio posvećen uključivanju lokalne zajednice i važnosti ostvarivanja partnerstva sa drugim zainteresovanim institucijama i organizacijama u lokalu.

U diskusiju koja je usledila nakon izlaganja uključio se veliki broj prisutnih, predstavnika lokalnih samouprava koji su iznosili prethodno iskustvo u radu na ovom projektu u svojoj Opštini, teškoće na koje su nailazili, ali i pozitivna iskustva i posledice ovih aktivnosti. Svi su se složili da je izuzetno važna činjenica što je ponovo oživeo ovaj projekat, pokazali zainteresovanost i želju da se uključe zajedno sa lokalnim organizacijama i sugrađana svih uzrasta koji žele da podrže akciju. Diskusija je nastavljena na malom koktelu koji je usledio nakon tribine.

Ozelenjavanje

U cilju jačanja svesti javnosti o značaju ozelenjavanja, u okviru ovog projekta je odštampan kvalitetan i privlačan edukativni materijal:

1. flajeri za decu – interesantan strip za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koji pokazuje postupak sadnje, od odabira sadnice, pronalaženja mesta za sadnju, do kopanja rupe, same sadnje i kasnijeg održavanja sadnice. Flajeri su deljeni svoj deci koja su učestvovala u različitim programima – radionicama, predstavama i prezentacijama.

2. plakat za decu – od istih crteža iz stripa napravljen je i plakat za decu koji podeljen svim školama i svim predstavnicima opština i predstavnicima NVO koje su prisustvovale Skupu.

3. baner – takođe od crteža iz stripa o sadnji, bio je postavljen na štandu Pokreta gorana na centralnom holu tokom svih dana trajanja manifestacije.

4. flajeri za odrasle – Predstavljen je problem obešumljenosti Vojvodine, o rasporedu svih šuma u Vojvodini i potrebnom nivou pošumljenosti koji treba dostići. Flajer takođe na jasan i jednostavan način predstavlja ceo postupak sadnje i nege sadnica sa više stručnih i praktičnih uputstava u vezi sa izborom vrste sadnice, mesta za sadnju, pripreme terena, same sadnje, pričvršćivanja sadnice i nege nakon sadnje.

5. platnene torbe – sašivene od prirodnog pamučnog materijala sa ciljem da skrene pažnju javnosti na ovo ekološko rešenje za svakodnevne potrebe koje iskuljučuje upotrebu plastičnih kesa koje se masovno koriste a izuzetno sporo se razgrađuju.

Edukativnim materijalima i stručnim savetima na štandu naše organizacije, građani svih uzrasta mogli su naučiti kako, kada i koje sadnice mogu saditi i tako se uključiti u veliku akciju u svojoj opštini.

Najmlađi su imati mogućnost da kroz igru preko edukativnih flajera, slagalica i bojanki, nauče o sadnji i shvate važnost i potrebu čovečanstva za ozelenjavanjem.