Mala škola aranžiranja cveća

Dvodnevna edukacija mladih Karlovčana na Maloj školi aranžiranja cveća održana je u petak 18.09. u 19 časova i u subotu 19.09. u 10 časova, u prostorijama „Ekološkog centra“, u Sremskim Karlovcima. Edukacija je jedna od aktivnosti tekućeg projekta „Mladi u akciji“ Pokreta gorana i volonterskog centra Vojvodine, koju podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, preko Stalne konferencije gradova i opština i Opština Sremski Karlovci.

Ciljevi aktivnosti su upoznavanje dece sa velikim brojem različitih vrsta biljaka koji se mogu koristiti u izradi aranžmana, kao i interdisciplinarno povezivanje znanja iz biologije, likovnog i tehničkog vaspitanja, razvijanje mašte i kreativnosti kod dece. Obuka je podeljena na dva dela: jedan se bazira na osnovnim principima u aranžiranju cveća, istoriji ove umetnosti, različitim stilovima aranžiranja u prošlosti i danas, dok je drugi deo praktičan rad na izradi aranžmana, koji  razvija kod dece osećaj za lepo, budi maštu, kreativnost i umešnost, a dodir sa različitim biljnim materijalom iz našeg neposrednog okruženja utiče da deca počnu drugačije da doživljavaju prirodu oko sebe.

Svoje umeće učesnici su imali priliku da predstave na takmičenju za najlepši aranžman, koje je bilo sastavni deo animativnih aktivnosti za najmlađe Karlovčane u okviru „Karlovačke berbe grožđa“, u subotu 26. 09. u 9 časova u dvorištu „Ekološkog centra“.