Ruralni razvoj

Edukacija poljoprivrednih proizvođača u ruralnim područjima Vojvodine

o perspektivnim vrstama proizvodnje

Cilj ovog projkta bio je edukacija i osposobljavanje poljoprivrednika za one vrste i vidove primarne poljoprivredne proizvodnje koji obezbeđuju održiv razvoj, posebno u ruralnim, odnosno nerazvijenim i nedovoljno razvijenim opštinama u Vojvodini.

Ciljna grupa su bili aktivni poljoprivredni proizvođači iz 11 opština koje spadaju u najnerazvijenije, sa ostvarenim prihodima ispod donje granice vojvođanskog proseka, sa niskim demografskim potencijalom i niskom stopom zaposlenosti.

Program edukacije se sprovodio na tri različita mesta:

Grupa 1 – Čoka (poljoprivrednici iz opštine Čoka, Novi Bečej i Novi Kneževac)

Grupa 2 – Alibunar (poljoprivrednici iz opština Opovo, Kovačica, Alibunar, Plandište i Sečanj)

Grupa 3 – Sremski Karlovci (poljoprivrednici iz opština Titel, Irig i Sr. Karlovci).

Teme koje je obuhvatila edukacija su sledeće:

  • Proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja,
  • Proizvodnja gljiva,
  • Organska poljoprivredna proizvodnja, kompostiranje i vetrozaštitni pojasevi.

Svaka grupa zasebno je prošla kroz teoretski deo obuke koji se sastoji iz dva celodnevna seminara i obuhvata sve tri teme, odnosno vrste proizvodnje. Praktični deo edukacije podrazumevao je posetu Zavodu za hmelj, sirak i lekovito bilje u Bačkom Petrovcu, organskoj farmi u Kisaču i nekom od proizvođača gljiva.

Čitav projekat se sprovodio kroz saradnju sa predstavnicima lokalne vlasti, poljoprivrednim zadrugama i lokalnim goranskim organizacijama u opštinama koje obuhvata projekat.

Kroz program obuke osposobljeno je oko 150 poljoprivrednih proizvođača za perspektivne vrste proizvodnje koje ne zahtevaju velika početna ulaganja.

Primenom stečenog znanja u vlastitoj proizvodnji, poljoprivrednici mogu značajno uvećati svoje prihode, inicirati razvoj preradnih kapaciteta i uvećati potrebu za upošljavanjem dodatne radne snage. U takvom privrednom ambijentu je realno očekivati i povećanje demografskog potencijala u ovim opštinama.