Velika volonterska turneja

U cilju promocije volonterizma, Novosadski humanitarni centar je 30. juna 2009. organizovao prvu od ukupno jedanaest akcija u okviru Velike Volonterske Turneje.

U Dunavskom parku u Novom Sadu svoje volonterske programe predstavilo je 14 organizacija sa više od 80 volontera.

Pored NSHC-a, tu su bili i Pokret gorana i volonterski centar Vojvodine, Centar za omladinski rad, Prevent, Omladina JAZAS-a Novi Sad, Centar Srce, Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola, Balkan idea, Ekumenska humanitarna organizacija, Društvo za pomoć MNRO, Omladinska nevladina organizacija, Nezavisna omladinska organizacija Ruma i Udruženje vojvođanskih učitelja.

Tokom akcije, građani su na interaktivan način mogli da se upoznaju sa radom organizacija koje na svojim projektima angažuju volontere; delio se informativni materijalo volonterizmu i organizovan je Veliki volonterski kviz. Zainteresovani su imali priliku da volontiraju tokom same akcije, uključivši se u neku od brojnih aktivnosti koje su organizovane. Organizacija kreativnog okupljanja tokom akcije je izvela performans na temu nenasilja i građanskog aktivizma.

Podršku akciji dali su i mladi muzičari: Stefan Stanečić na trubi, Milica Svirac na violončelu i Marta Kojadinović na violini.

Na ovoj uličnoj akciji u Dunavskom parku od 11 do 12 časova učestvovalo je više od 40 volontera i aktivista Pokreta gorana i volonterskog centra Vojvodine. Za ovu prilku je Pokret gorana i volonterski centar Vojvodine spremio dosta ambalaže od tetrapaka i plastičnih boca od kojih su u radionici “Re –eco” je pravljeni novčanici i hranilice za ptice. Sem ove zanimljive radionice posebno je bilo interesantno što su volonteri postavili bicikl povezan na laptop na čijem ekranu se moglo videti koliko energije proizvode sopstvenim volontiranjem i koliko bi im sati bilo potrebno da trošeći svoju snagu proizvedu dovoljno električne energije za punjejne baterije mobilnog telefona, grejanje bojlera ili vreme provedeno na “Facebook”-u.

U akciji su sem volontera iz Sremskih Karlovaca i Novog Sada, učestvovali i volonteri iz Poljske, Češke, Švedske, Turske, Crne Gore i naše zemlje, koji se trenutno volontiraju u okviru Međunarodnog volonterskog kampa “Arboretum” Sremski Karlovci, 27.06. – 05.07.).

Vremenske neprilike su, nažalost, prekinule ovu lepo zamišljenu promociju volonterskog rada novosadskih organizacija. Međutim, akcija je opravdala svoj cilj održavanja i prisutni volonteri su upoznali druge sa radom naše organizacije, a imali su priliku i da se upoznaju sa radom drugih organizacija i njihovim aktivistima, sa kojima su se i tokom pljuska družili isod saletle, što je dodatna vrednost ove akcije

.               Velika Volonterska Turneja se organizuje u okviru projekta “Volontiraj! Promocija i unapređenje uslova za volonterski rad u Srbiji”, uz podršku ISC-a, sredstvima USAID-a.