Kampovi

O kampovima

kornjaceKundapur, Zapadna Indija

Radite na obali Indijskog okeana, na plaži gde morske kornjače polažu jaja. Pomagaćete kornjačama da se po polaganju sigurno vrate u okean i čuvaćete njihova gnezda. Nakon toga ćete biti  u mogućnosti da pustite u okean male, tek rođene kornjače.

ŠTA?

Radni kamp je jedinstven oblik volonterskog rada, predviđen za sve ljude dobre volje između 14 i 65 godina. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega lokalnim zajednicama. Obično ih nevladine organizacije kada se definiše problem koji se može rešiti na ovaj način. Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti.

ZAŠTO?kornjacica

Putovanja, želja da se posete neobična mesta, upoznaju zanimljivi ljudi, nauče nove veštine ili osveži i unapredi znanje stranih jezika glavni su motivi za volontiranje. Osim toga, a što je najvažnije, želja da se dobrom voljom promeni svet.

Međunarodni volonterski servis (IVS – International Voluntary Service):
istorija

Međunarodni volonterski servis je pokret koji u svojoj osnovi nosi reakciju na konflikt. Pjer Seresol (Pierre Ceresole), švajcarski pacifista koji je bio svedok masakra i mržnje u Prvom svetskom ratu, prisustvovao je sastanku inauguracije Fellowship of Reconciliation 1919. godine, gde je nemacki delegat, Volter Koč (Walter Koch), čiji je brat bio ubijen u Verunu, rekao: “ Pričamo već dva dana. Da li je priča sve što možemo da uradimo?“. Seresol i Koč su predložili nešto praktično i kreativno – da rade zajedno na obnovi. Pronašli su Esnes, razrušeno francusko selo spremno da ugosti grupu međunarodnih volontera.
Grupu su činili Nemci, Britanci, Mađari, Švajcarci, Austrijci, Holanđani i francuski meštani, koji su radili na izgradnji porušenih domova. Sve osobe dobre volje su bile dobrodošle.
Posle određenog vremena, pojedinci među lokalnim sanovništvom su govorili da je prisustvo stranaca „uvreda za pokojne Francuze“ a potom su nemački i austrijski volonteri zamoljeni da napuste kamp. Ova reakcija je uzdrmala i negirala osnovnu ideju pomirenja i projekat je obustavljen.
Iako se prvi kamp nije završio uspešno, njihovi učesnici su uvideli potencijal koji nosi – radeći zajedno, rame uz rame, na zadatku od zajedničkog interesa, živeći, hraneći se i odmarajući zajedno, ljudi zaista mogu da razumeju onog drugog i nauče nešto od njega, na način koji nijedna druga aktivnost osim međunarodnog radnog kampa ne može da pruži. Danas, posle bezmalo jednog veka, lavina koju je pokrenuo prvi kamp godišnje broji preko 3 miliona volonterskih sati i skoro milion volontera na svim kontinentima. Više o pokretu pročitati ovde.