Ko i Gde?

KO?

Na međunarodne volonterske kampove se mogu prijaviti svi koji imaju više od 14 godina i govore elementarni engleski ili jezik zemlje u koju idu. Iako većina volontera koja ide na radne kampove ima između 20 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobro došli. Kampovi sa tipom kampa TEEN su otvoreni i za tinejdžere. Osim malobrojnih kampova koji pretpostavljaju posedovanje određene veštine ili znanja (kao što su umetnički – muzički, rad sa decom i odraslima sa specifičnim potrebama), ne postoje ograničavajući uslovi, tj. nije bitno da li ideš u školu, na fakultet, radiš ili ne radiš.

Tinejdžerski kampovi, za one od 14 do 18 godina, nose oznaku “TEEN” i za učešće na njima se najčešće plaća dodatna participacija organizatorima zbog toga što tim koji vodi kamp mora biti posebno kvalifikovan i, naravno, dodatno odgovoran za sve volontere tokom kampa. Tim dočekuje tinejdžere na stanici i vodi ih do smeštaja koji tinejdžeri ne smeju sami napuštati bez pismene dozvole roditelja koja se šalje organizatoru. Takođe za učešće na kampu tinejdžerima treba pismeni pristanak roditelja i izveštaj o zdravstvenom stanju (primljene vakcine, alergije itd.). Sve dodatne informacije oko ovih formulara možete dobiti u kancelariji Mladih istraživača Srbije-Volonterskom servisu Srbije i Pokretu gorana Vojvodine. Ovo je jedina razlika između tinejdžerskih kampova i kampova za punoletne. Neki kampovi za punoletne čak dozvoljavaju učešće mladih sa 16 ili 17 godina, no to sve ovisi o organizatoru kampa.

Postoji i mali broj kampova za roditelje sa malom decom i oni nose oznaku “FAMILY CAMPS”.

Pošto budete primljeni na kamp, dobićete sve dodatne informacije o svim dokumentima koji vam trebaju i do kada ti dokumenti treba da se pošalju organizatoru, najčešće ih treba poslati deset dana pre početka kampa, a ponekad se dokumenti donose direktno na kamp.

Međunarodni radni kampovi treba da budu otvoreni za sve volontere. Zato mi, Mladi istraživači Srbije-Volonterski servis Srbije i Pokret gorana Vojvodine, ohrabrujemo volontere sa specifičnim potrebama kojima je potrebna individualna pomoć (posebna podrška tokom kampa) da idu na volonterske kampove. Slobodno nam se obratite, a mi ćemo dati sve od sebe da nađemo najbolji način da vas pošaljemo na kamp koji želite, a takođe ćemo vas i osloboditi plaćanja participacije.

 

GDE?

Godišnje se održi gotovo 3000 kampova u celom svetu, u oko 90 zemalja širom sveta kao što su: Albanija, Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Bangladeš, Belgija, Belorusija, Benin, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Velika Britanija, Venecuela, Vijetnam, Gana, Gvatemala, Grenland, Gruzija, Grčka, Danska, Egipat, Ekvador, Estonija, Zambija, Zimbabve, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Island, Izrael, Japan, Jermenija, Jordan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Kambodža, Kanada, Kenija, Kina, Kirgistan, Kolumbija, Kostarika, Lesoto, Letonija, Linhtenštajn, Luksemburg, Litvanija, Mađarska, Malezija, Makedonija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Nemačka, Nepal, Nigerija, Nikaragva, Norveška, Obala Slonovače, Palestina (Zapadna obala i Gaza), Peru, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, SAD , Senegal, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Srbija, Tajland, Tanzanija, Tadžikistan, Togo, Tunis, Turska, Uganda, Uzbekistan, Ukrajina, Filipini, Finska, Fidži, Francuska, Haiti, Holandija, Honduras, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Čile, Španija, Švajcarska, Švedska, Šri Lanka.