Kako mladi menjaju svet – Joint future

Možda ste prethodnih dana videli grupu mladih kako izvode ekspresivne nastupe po vašem gradu. Bez brige – oni se tako bore protiv diskriminacije, pokazujući kroz performans kako se prevazilazi netolerancija.

Mladi o kojima je reč dolaze iz udruženja kao što su Somborski edukativni centar – SEC, Organizacija kreativnog okupljanja “OKO”, Connecting, AS Centar i Pokret gorana Vojvodine, a okupili su se na inicijativu organizacije BalkanIDEA Novi Sad u projektu “Riznica različitosti 2.0”. Na njihovoj obuci desetak mladih istraživalo je ljudska prava i smislilo nastup u kome se likovi hvataju u koštac sa diskriminacijom.

Zanimljivo je da su performans u celosti stvorili mladi, mahom srednjoškolci. “Mislim da su jako zrelo pristupili svemu tome i da su imali neku sliku u glavi koju su hteli da razrade”, kaže Jelena Mirković, jedna od organizatorki obuke. Pomoć koju su imali u izradi performansa bila je prethodna obuka o ljudskim pravima i kratak uvod u scenski nastup. “Oni dolaze iz omladinskih organizacija, visoko su osvešćeni po pitanju ljudskih prava, znaju da se nose sa tim” primećuje Aleksandra Ilijin, koordinatorka projekta.
Prvu scenu performansa pečatiraju iskazi likova: Volim te. Ipak se plašim. Kuku. Sramota. Smešne ste. Odlazite. Vidimo lezbejski par koji želi da izađe pred roditelje, pritom trpeći vršnjačko maltretiranje.
Kada saznaju da im je ćerka lezbejka roditelji reaguju nekontrolisano, što je sasvim normalno”, objašnjava jedna od učesnica performansa. “Oni su potpuno šokirani i ne znaju sta ih je snašlo. Pitaju se gde su to pogrešili u vaspitavanju i zašto je baš njima to moralo da se desi. Roditelji su naposletku primorani da se suoče sa problemom, što ne znači da su iznenada u redu sa seksualnom orijentacijom svoje ćerke, već da su svesni rada koji im predstoji u prihvatanju različitosti. “Nisu sve diskriminatorne osobe prihvatile različitosti. Nekome treba manje a nekome više vremena da shvati i prihvati drugačije od sebe”.
Druga scena otvara se uvredama: Aljkavušo. Fuj. Jadne ste. Ne možeš da sediš sa nama. Grupa đaka izopštava dve učenice zbog njihovog siromaštva, koristeći ih kao žrtvene jariće na društvenim mrežama.
“Moraš samo da upoznaš osobu”, kaže jedan od izvođača – srednjoškolaca, “Nismo svesni koliko su ljudi oko nas različiti”. Scena se razreši kada se siledžija nađe u ulozi žrtve, saosećajući sa onima koje je prethodno diskriminisao.
Po pitanju toga šta je ključ rešenja diskriminacije, većina učesnika je saglasna:
“Kad osetiš diskriminaciju na svojoj koži”
“Kada se zbližiš s nekim onda vidiš zapravo kakav je”
“Kada razumeš da imaš neke sličnosti sa njima, i da možeš da sarađuješ a ne da se mrziš”

Nisu svi takvog mišljenja. “Naši likovi ne prevazilaze diskriminaciju, zapravo”, smatra jedna od učesnica, “Samo prkose time što su spremni da budu diskriminisani”. Kako oprečni stavovi i reakcija publike ne bi prošli neopaženo, nakon performansa izvođači posvete vreme i diskusiji (koja ume da potraje i višestruko duže nego sam nastup), gde se zađe pod površinu zagrebanu izvedbom.
Diskriminacija nije nešto što se prevazilazi za dan, a svakako ne za jedan performans. Neophodno je, međutim, otvoriti teme koje bi inače ostale marginalizovane kao i akteri koji ih čine. Ova grupa mladih aktivista upravo to i radi – započinju dijalog i upiru prstom u škakljive delove društva, menjajući svet, nastup po nastup.

 

Do sada su izvodili u Pančevu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru, a 25. marta možete da ih uhvatite i u Beogradu!

 

Autor teksta je Ivan Čolić.

 

Tekst je urađen u sklopu projekta ‘Divided Past- Joint Future’ ( http://jointfuture.org ), koji sprovodi OKC Banjaluka u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine, a finansira EU. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost PGV-a i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.