Međunarodni volonterski kamp „Sačuvajmo Rit“ u Sremskim Karlovcima

Kamp Sačuvajmo Rit

U toku je međunarodni volonterski radni kamp „Sačuvajmo Rit“ koji se održava od 23.07. do 07.08.2016. u Sremskim Karlovcima.

Organizator kampa je Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS kroz program „Mladi su zakon“ i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Da bi svi radovi bili uspešno izvedeni, dobili smo veliku pomoć JP „Vojvodinašume“, Opština Sremski Karlovci i Patrijaršija srpske pravoslavne crkve.

Tokom kampa „Sačuvajmo rit“, 17 volontera/ki iz Srbije, Holandije, Italije, Španije i Koreje vredno rade na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka na području Koviljsko-petrovaradinskog rita i time pomažu nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprinose unapređenju ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca krčenjem pešačke staze duž lokaliteta „Stari Dunav“.

Kamp Sačuvajmo Rit

Pored ukljanjanja invazivnih biljnih vrsta, volonteri rade na kreiranju i postavljanju informativnih tabli, koje će biti postavljenje duž rita.

Osim radnog, kamp ima i edukativni karakter. Volonteri uče o Dunavu, Koviljsko-petrovaradinskom ritu i lokalitetima ‘Kurjačka greda’ i ‘Stari Dunav’ (dr slobodan Puzović saradnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine i Aleksa Jeftić, predsednik Pokreta gorana Vojvodine), , biljkama koje okružuju reku (Magdalena Grahovac, ), preživljavanju u prirodi (dr Rodoljub Tanasić, autor priručnika za preživljavanje u prirodi „Opstanak“)

Kamp Sačuvajmo Rit

Volonteri raznovrsno i kvalitetno provode slobodno vreme učestvujući u zabavno-edukativnim radionicama koje realizuju lideri kampa – dugogodišnji članovi Pokreta gorana Vojvodine uz podršku i pomoć saradnika iz pomenute organizacije. Pored podrazumevanih aktivnosti koje podstiču interkulturalnu razmenu, te izgradnju i jačanje timskog duha, volonteri kampa imaju priliku da iskuse kako je voziti kanue, popeti se na veštačku stenu, upoznaju se sa čarima Sremskih Karlovaca i lepotama Novog Sada organizovanim turističkim obilascima,te vožnji katamaranom.

Utisci volontera su veoma pozitivni. Inostrani volonteri primećuju sličnosti svojih država sa stanjem u Srbiji kada su u pitanju ekološki problemi, ali ističu kako ovakvi kampovi (kojih, kako kažu, nema dovoljno u njihovim zemljama) doprinose razvoju ne samo ekološke svesti, već i praktičnog delovanja mladih u cilju poboljšanja uslova i zaštite životne sredine. Ovakva podrška vršnjaka dodatno ohrabruje i motiviše domaće volontere da se interesuju i zalažu za prirodu koja ih okružuje nudeći bogatstvo o kome, da bi sijalo i vredelo, ipak treba brinuti. Ovi mladi ljudi upravo to čine i raduju se svakome ko je spreman da podrži i doprinese ostvarenju njihove misije i vizije.

Kamp „Sačuvajmo rit“ jedan je od 35 kampova koji se u Srbiji održavaju tokom leta 2016. godine, kroz program ‘Mladi su Zakon’ te i on omogućava volonterima da na kampovima u svojoj zemlji učestvuju besplatno.