Omladinska razmena: “Mladi za prirodu”

Mladi za prirodu je Omladinska razmena, projekta organizaovan kroz Mladi u Akciji program, finansiran od strane Evropske komisije. Razmena je okupila 18 učesnika (9+9) i 4 lidera.

srecna mala družina

Srpski učesnici su bili članovi Pokreta gorana i volonterskog centra Vojvodine. Portugalski učesnici su representovali Associação Foz do Mira. Glavni cilj ovog projekta bila je razmena interkulturalnog iskustva kroz promociju obostranog razumevanja, tolerancije, razvijanja solidarnosti sa namerom da se poboljša praksa očuvanja životne sredine.

Učesnici su zajedno proveli 6 dana u Ekološkom centru, u Sremskim Karlovcima i za to vreme učili o omladinskoj saradnji i zaštiti životne sredine. Razmenjivali su informacije, pređašnja iskustva, ideje, primere. Takođe su imali priliku da upoznaju osobe iz drugačijih  cultura. Takođe, ova aktivnost je promovisala toleranciju i svest o inerkulturalnosti.

Ciljevi su postignuti kroz razne aktivnosti poput interkulturalnih igara, tematskih radionica, projekcija filmova, interkulturalnoj večeri.  Takođe su učili o pozorištima kao načinu aktivnog učestvovanja. Obzirom da je tema omladinske razmene očuvanje prirode, ona ne bi bila kompletna bez terenskih aktivnosti, dakle, omladinci su  učestvovalii u upoznavanju Sremskih Karlovaca i okoline, istraživanju prirode Fruške gore, kao i u maloj akciji čišćenja parka Dvorska bašta.

U svim ovim aktivnostima korišćene su metode poput grupne dinamike, igara, praktičnih zadataka, role plaz aktivnosti, igre simulacija. Takođe, razne druge metode su prikazane po principima neformalnog i informalnog učenja, dajući prednost vršnjačkoj edukaciji i iskustvenom učenju.