Poziv za učesnike u programu ‘Umetnost suživota sa pčelama’

Pokret gorana Vojvodine pokreće novi lokalni program za građane Sremskih Karlovaca (sa fokusom na mlade i decu) ‘Umetnost suživota sa pčelama’, koji će realizovati u periodu između maja i avgusta ove godine. Ovim putem vas pozivamo da se uključite u program prijavom na uvodnu radionicu o pčelama i njihovoj ulozi u ekosistemu. Takođe na ovoj radionici ćete saznati više o programu i planiranim aktivnostima. Uvodna radionica će se održati u nedelju (21.05) u 11 u prostorijama ‘Ekološkog centra Radulovački’. Otvorena je za sve zainteresovane građane (15+) i potpuno je besplatna. Prijava na sledećem linku. Više o programu u nastavku.

Do ovog dana, većina ljudskih naselja su neplanski narasla, ne uzimajući u obzir nivo zasićenosti teritorije. Ovo se ogleda kroz očigledan efekat stope izumiranja biljnih i životinjskih vrsta koja dostiže čak 150 vrsta dnevno, što je 10 000 više nego što se očekuje bez ljudskog uticaja.

Uzeći navedeno u obzir, Pokret gorana Vojvodine, u saradnji sa Društvom pčelara ‘Jovan Živanović’, pokreće novi lokalni program koji je posvećen veoma poznatom biću, koje ima sličnu životnu dinamiku, socijalnu hijerarhiju i neposredan uticaj na naše društvo – pčeli. Pčele, zajedno sa ostalim oprašivačima, su jedne od glavnih žrtava rastuće ljudske urbanizacije. Ironično, njihov nestanak bi pokrenuo raspad ekosistema, što ukazuje na besmisao trenutnih ljudskih naselja.

Da li ste se ikada pitali koji kapacitet vaša okolina ima kada je u pitanju rekonstrukcija nekadašnje divljine? Kako promocija pčelinjih naseobina može da doprinese biodiverzitetu vašeg predela? Kako možemo biti inspirisani dizajnom koje pčele prave i upotrebiti ga u ljudske potrebe? Šta znači koevulucija i koliko zavisi od prirodnog okruženja? Kako započeti bavljenje pčelarstvom? Kako napraviti košnicu od recikliranih materijala?

‘Umetnost suživota sa pčelama’

‘Umetnost suživota sa pčelama’ je program kroz kojeg ćemo se baviti merenjem pozitivnog uticaja lokalnih aktivnosti na ekosistem, te podizanjem svest o životnoj sredini koja okružuje Sremske Karlovce.

Ovo je otvoren poziv za sve one koji žele da nauče više o uticaju pčela i ostalih oprašivača na naše društvo, za one koji brinu o lokalnoj sredini i voljni su da se posvete podizanju svesti sugrađana o ekološkom održivom razvoju nasuprot trenutnog neodrživog ljudskog napretka.

Aktivnosti

– 21 maj:  uvodna radionica o pčelama i njihovoj ulozi u ekosistemu + info o programu (originalni naziv “The importance of beeing Earthest”)

– Sredina juna: radionica pravljenja košnica za solidarne pčele i bumbare i postavka istina obalama Dunava

– Jun/jul: obilaženje i monitoring postavljenih košnica

– Jun/jul: edukativne ture za decu na temu pčela

– Jun/jul: mini praksa za mlade koji žele da se bave pčelarstvom

– Jul: Studijska poseta partnerske organizacije iz Luksemburga, radionice na temu pčelarstva za mlade koje će održati edukatori iz Luksemburga

– Avgust: ‘Karlovački dani meda’

Prijava je otvorena za prvu aktivnost, nakon koje se možete odlučiti u kojim delovima programa želite da se uključite. Za učešće u programu je poželjeno osnovno znanje iz engleskog jezika, kako je jedna od koordinatora programa bivša EVS volonterka iz Španije (Marina Tarus). Za one koji se manje snalaze sa engleskim, naši volonteri će vam pomoći u prevođenju.

Prijave su otvorene do 19.05. do 18 časova

Prijava