Volonterska akcija uređivanja Dvorske bašte

Pokret gorana i volonterski centar Vojvodine, organizacija koja dugi niz godina vodi volonterske programe, u subotu 3.oktobra pomogla je organizovanje i vođenje volonterske akcije sređivanja Dvorske bašte, koju je inicirala ERSTE banka. Akcija je izvršena u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora i Opštinom Sremski Karlovci.

U akciji je učestvovalo oko 80 radnika ERSTE banke sa teritorije Republike Srbije, u želji da svojim volonterskim zalaganjem doprinesu razvitku ideje o volonterizmu dajući lični primer.

Okupljanje učesnika je počelo oko 10 časova na dečijem igralištu u Dvorskoj bašti, gde im se obratila Jasna Atanacković, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, koja je predstavila istorijat i značaj samog prirodnog spomenika Dvorske bašte. Učesnici su bili podeljeni u osam grupa po deset učesnika, koje su predvodili volonteri Pokreta gorana i volonterskog centra Vojvodine. Svaka grupa imala je svoj zadatak na određenoj lokaciji u parku. Planirani poslovi, koji su uspešno obavljeni, bili su: prosejavanje peska na dečijem igralištu, postavljanje novog mobilijara i farbanje tamnim sadolinom drvenih delova postojećih klupa i kanti, sakupljanje nepripadajućeg materijala i posečenog podrasta u određenim delovima parka, farbanje zaštitnom farbom drvenih sprava za vežbanje postavljenih na trim stazi, popravljanje postojećih parkovskih stepenika, postavljanje novih parkovskih stepenika. Radne aktivnosti trajale su oko 3 časa.

Nakon završenog posla, organizovane su sportske aktivnosti (odbojka, košarka, fudbal..) i takmičenje u natezanju konopca, bacanju elektronskih kartica, razdvajanju otpada… Nakon opuštenog i veselog popodneva, učesnici su na putu do restorana imali kraći turistički obilazak centra Sremskih Karlovaca, u čemu nam je pomogla Turistička organizacija iz Sremskih Karlovaca.

Za celu grupu organizovan je ručak i ugodno druženje u restoranu „Sremski kutak“, gde su se svim učesnicima uručile zahvalnice za plemenit volonterski doprinos u očuvanju Dvorske bašte.