Dobitnici Zelenog i Crnog lista za 2009. godinu

Završna manifestacija akcije “TRAŽIMO ZAGAĐIVAČA GODINE I ZAŠTITNIKE ŽIVOTNE SREDINE” za 2009 godinu, koja se organizuje povodom svečane dodele “CRNOG” i “ZELENOG” lista održana je 21. maja 2010. godine u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Manifestacija svečane dodele počela je u 11.55 sati, dok je nakon toga u 13 sati u biblioteci Karlovačke gimnazije održan skup posvećen Volnijevom herbaru.


„Crni list“ je dobio zagađivač godine Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ zbog sveukupnog zagađenja životne sredine. Ovaj zagađivač je po četvrti put dobio priznanje „Crni list“ za zagađivača godine.

Priznanje “Zeleni list” za 2009. godinu su dobili: Veljko Milković iz Novog Sada za izum “Samogrejna ekološka kuća”, „Vode Vojvodine“ za PP “Jegrička”, „Zvezda-Helios“ iz Gornjeg Milanovca za zbrinjavanje i izvoz opasnog otpada, Klinički centar Srbije iz Beograda za najzeleniji projekat u Srbiji, Žarko Živanović iz Sremskih Karlovaca za jedinstveni Muzej pčelarstva, OŠ “Vladislav Savić Jan“ iz Perunovaca kod Kruševca za urađen katastar divljih deponija, „Peti park“- grupa građana iz naselja Lipov lad (Beograd) za upornu borbu za očuvanje Petog parka, Pripremna grupa predškolske ustanove “Pčelica” iz Šetonja za vaspitno ekološki rad sa najmlađima, Specijalni rezervat prirode „Uvac“ za zaštitu beloglavog supa.

Na svečanoj dodeli je svim prisutnima dobrodošlicu poželela Zorica Tadić, članica Gradskog veća Opštine Sremski Karlovci, nakon toga im se obratila i Olivija Tešić iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Ceo događaj je upotpunio Trio “Against the Silence”, Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada u klasi profesorke Ksenije Mijatović u sastavu Sonja Kmicikević (flauta), Milana Zinajić (oboa) i Bogdan Bikicki (klarinet).

Pokret gorana i volonterski centar Vojvodine se od 2010. godine pridružio organizovanju akcije “Tražimo zagađivača godine zaštitnike životne sredine”, koju već 27 godina organizuje ekološki magazin “Čekajući vetar” Radio Beograda 2. U organizaciji ove akcije već dugi niz godina učestvuje i Društvo za čistoću vazduha Srbije. Ova akcija se kontinuirano realizuje tokom cele godine, dok se završna manifestacija uz dodelu “CRNOG” i “ZELENOG”  lista, održava jednom godišnje.