Predstavljena nova rešenja za očuvanje biodiverziteta u zaštićenim područjima

U Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, 28. septembra 2023., predstavljeno je 13 rešenja organizacija civilnog društva za unapređenje raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta i sprečavanje negativnih uticaja klimatskih promena u zaštićenim područjima širom Srbije. Zahvaljujući Evropskoj uniji (EU) i Vladi Švajcarske, organizacijama je dodeljena finansijska podrška u ukupnoj vrednosti od 190.000 dolara za sprovođenje ovih rešenja. Događaj je, u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Nagrađena rešenja, koja su odabrana putem javnog poziva, doprineće unapređenju uslova za život različitih vrsta životinja – od riba i ptica do medveda i vukova, kao i edukaciji stanovništva u neposrednom okruženju zaštićenih staništa o značaju očuvanja prirode.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić rekla je da je očuvanje biodiverziteta od ključne važnosti za budućnost.

Učesnici događaja su obišli deo Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-Petrovaradinski rit” Karlovački Dunavac. Obilazak je organizovao Pokreta gorana Vojvodine čiji rešenje za uređenje i razvoj ovog zaštićenog područja je jedno od nagrađenih.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Ceo tekst o događaju možete pročitati OVDE.