“Novo krilo”

Usled potrebe za proširenjem smeštajnog kapaciteta, u julu 2012. godine je završena izgradnja specifičnog samoodrživog objekta za boravak i rad dece, mladih i građana svih doba i interesovanja.

Kapaciteti novog objekta sadrže potkrovlje, 2 sprata i prizemlje:

–  U prizemlju je potpuno opremljena seminar sala za različite vrste edukativnih programa, mini kuhinja, toaleti

– Na spratovima postoji 6 komfornih soba sa ukupno 24 kreveta, u svakoj sobi kupatila sa svim sanitarijama i plakar za ostavljanje stvari gostiju. Sve sobe su apartmanskog karaktera.

Po završetku radova početkom avgusta, objekat će biti stavljen na raspolaganje grupama za organizovanje različitih seminara i konferencija, komforni boravak za sve uzraste, sa kompletnim sadržajem hostelskog tipa.

Objekat je smešten u dvorištu postojeće zgrade u ulici Mitropolita Stratimirovića 5 u Sremskim Karlovcima i zajedno čine Ekološki centar Radulovački.

VIŠE O SMEŠTAJU NA: www.ekoloskicentar.org


Izgradnja održive zgrade Ekološkog centra, počela je početkom novembra protekle godine. Naša želja i ideja je bila da sagradimo objekat koji će koristiti obnovljive izvore energije i biti energetski efikasan. Primenjeni sistemi i tehnologija su dostupni  na uvid različitim ciljnim grupama, koje žele da saznaju više o ovom tipu gradnje. Imali smo cilj da ovo bude transparentan objekat pokaznog karaktera, urađen po principima univerzalnog dizajna, u cilju podizanja kvaliteta života i edukacije stanovništva.

Zgrada ima višestruku namenu, a osmišljena je kao mesto potpuno opremljeno za edukativne programe iz različitih oblasti, sa posebnim akcentom na teme zaštite životne sredine i održivog razvoja. Ciljna grupa ovog projekta jesu pre svega mladi, kako iz zemlje, tako i iz celog sveta. Oni će najviše boraviti i učiti u budućoj energetski efikasnoj zgradi, i pred sobom imati primer dobre prakse iz oblasti očuvanja životne sredine i održivosti. Posebne teme sa kojima se posetioci upoznaju su vrednosti Nacionalnog parka „Fruška gora“, i Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-Petrovaradinskog rita“ i bogatom kulturno-istorijskom baštinom Sremskih Karlovaca.

Ovakav ekološki poduhvat je jedan od retkih na našim prostorima, i ima za cilj promociju savremene „eko“ gradnje u Srbiji. 

O IZGRADNJI

  • Sistem za zagrevanje i hlađenje objekta koristiti energiju zemlje, preko geosondi i toplotne pumpe.
  • Ekološki centar koristi energiju sunca za zagrevanje tople potrošne vode, preko sunčevih kolektora.
  • Prvi put će u zemlji biti primenjen ekološki lift koji koristi biorazgradivo ulje
  • U samom projektovanju objekta su primenjeni dobri izolacioni materijali koji u kombinaciji sa sertifikovanim prozorskim sistemima obezbeđuju energetsku efikasnost.

        Projekat „Održive zgrade Ekološkog centra“  je izrađen u projektnom birou „Kuzmanov and partners“. Bitno je naglasiti pozadinu održivog razvoja pri realizaciji samog projekta, pri čemu se misli na učešće lokalne zajednice i koriščenje lokalnih resursa, kako izvođača, tako i lokalnih firmi pri nabavci materijala.

        Gradnju objekta je finansijski pomogao dobrotvor i donator dr Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, bivši đak Karlovačke gimnazije. Ministarstvo za prostorno planiranje i životnu sredinu – Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije finansira implementaciju sistema koji koriste onbovljive izvore energije za grejanje i hlađenje objekta. Podršku izgradnji pružili su i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Opština Sremski Karlovci. Firme „LAFARGE“ Beočinska fabrika cementa, „NEXE GRUPA“ , „REHAU“, „HGP“  , JP „VOJVODINA ŠUME“ i JP „NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA“, „SAGA DRVO“, „POLET NOVI BEČEJ“, „VEGA“, „KERAMIKA MLADENOVAC“, „TONDAH“, KNAUFF INSULATION“, „RIGIPS SAINT GOBAIN“ značajno su pomogle izgradnju objekta. Medijski sponzor projekta je Radio-televizija Vojvodine.

         Koncepciju i ideju ovog projekat podržava Kabinet potpredsednika za evropske integracije, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, Južnobački upravni okrug i Društvo arhitekata Novog Sada.

                                          FOTOGRAFIJE