Ozelenjavamo prostor oko železnice u Sremskim Karlovcima

Pokret gorana Vojvodine je zajedno sa kompanijom Vega IT iz Novog Sada realizovao akciju ozelenjavanja prostora na području Sremskih Karlovaca, u okolini nadvožnjaka i na putu pored brze pruge koji vodi od nadvožnjaka do Dunava u dužini od 1.650 m.

Akcija je održana 16. marta 2024. godine kao završni deo kampanje firme Vega IT „Vrati prirodi“ kojom su prikupljana sredstva za pošumljavanje,

U organizaciji udruženja Pokreta gorana Vojvodine, napravljeno je idejno rešenje za ozelenjavanje, pripremljen je teren za sadnju, izbušene rupe, nabavljene sadnice i održana obuka volontera. Akcija ozelenjavanja je održana 16. marta 2024. godine, i u prisustvu 70 volontera iz četiri IT kompanije, Pokreta gorana, JКP „Belilo“ iz Sremskih Кarlovaca i predstavnika „Infrastruktura železnice Srbije“. Zasađeno je 170 drvenastih sadnica kuglaste, stubaste i žalosne forme i 120 žbunastih sadnica na putu između kolovoza i biciklističke staze i trotoara, kuda svakodnevno pešači i vozi bicikl veliki broj građana, na izlazu iz pothodnika i u blizini nadvožnjaka, gde su zasađene domaće vrste tipične za lokalitet u blizini reke Dunav.

Naša ideja je da u narednom periodu nastavimo da ozelenjavamo ovaj prostor, da postavimo drvene klupe duž staze za šetnju i redovno održavamo sve što je zasađeno kako bi dalje napredovalo i izdržalo letnje vrućine.