Svega polovina prijavljenih ostvarila pravo na nabavku stolarije

Od 26 prijavljenih građa na konkurs za sufinansiranje nabavke stolarije kao jedne od mera sanacije energetske efikasnosti kuća i stanova u Sremskim Karlovcima, bezmalo pola neće ostvariti pravo na tu pogodnost jer nisu uspeli da pribave dokument o uslovima tehničke zaštite od nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kultre, neophodan u slučaju da im se objekti nalaze u zoni zaštite.

Po rečima predsednika opštinske Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Nikole Blagojevića, 10 prijava je iz tog razloga odbijeno, još dve zbog toga što su kuće vlasnika nelegalne, što znači da će njih 14 dobiti novac za stolariju. Prihvaćena su četiri zahteva za sufinansiranje nabavke i instaliranje kotlova na prirodni gas, kao i tri za zamenu ili ugradnju nove cevne mreže. Odbijena je jedina prijava za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije takođe zbog toga što se kuća kandidata koji je konkurisao nalazi u zoni zaštite.

Nakon što preliminarna lista odabranih građana na konkursu koji ispunjavaju uslove bude konačna, pristupiće se završnoj fazi ovog procesa za koji je lane karlovačka opština dobila od Ministarstva rudarstva i energetike milion i po dinara i isto toliko izdvojila iz sopstvenog budžeta.

“Od starta smo bili svesni problema koji proizilazi iz činjenice da je oko 80 odsto teritorije Sremskih Karlovaca u nekoj od zona zaštite.” – kaže Nikola Blagojević. Komisija koju je lokalna samouprava formirala polovinom prošle godine od početka je ukazivala na obavezu kandidata da pribave uslove tehničke zaštite i sugerisala nadležnima u opštini da se pozabave time kako bi se izbegle poteškoće te prirode u raelizaciji mera energetske efikasnosti domaćinstava.

“Nakon što smo raspisali konkurse za građane organizovali smo u nekoliko navrata informativne skupove da bismo objasnili proceduru ljudima i otklonili sve nedoumice i nejasnoće, ali u prvom redu da stavimo do znanja svima da su bezmalo celi Karlovci pod zaštitom i da im u tom slučaju trebaju mere tehničke zaštite od Zavoda za zaštitu spomenika.”

Blagojević ističe da je tokom ovog prvog projekta sufinansiranja mera energetske sanacije došao do izražaja još jedan problem s kojim se inače suočavaju Karlovčani. Reč je o nedostatku informisanja koji bi mogli garantovati pravovremeno informisanje stanovnika.

“To je slaba tačka i ozbiljan problem jer ne postoji način da pravovremeno dopremo do građana. Ponavljali smo konkurse jer u prvom krugu nije bilo prijava, i ispostavilo se da su građani reagovali tek kada je na jednom novosadskom radiju objevljena informacija da je produžen rok za podnošenje prijava.“ – naglašava Blagojević. Tri miliona dinara ukupno, pola od opštine, pola od države za sanaciju energetske efikasnosti kuća i stanova u Karlovcima, neće u celosti biti potrošena. Oko dva miliona dinara će koštati nabavka i ugradnja odobrene opreme, što znači da je su Karlovčani iskoristili svega dve trećine para namenjenih tome.

„Komisija je insistirala da se poveća iznos i on će biti veći u 2023. godini. Međutim, pre nego što se raspiše konkurs potrebno je na bazi prošlogodišnjeg iskustva preduzeti mere da ne dođe do istih poteškoća. Po mom mišljenju, najcelishodnije bi bilo da se opštinski čelnici obrate zvanično ministarstvima energetike i kulture, kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i zajedno prevaziđu ovaj problem. Preko je potrebno pronaći model da građani mogu da ostvare pravo na ove subvencije. Moguć izlazak iz nepovoljne situacije u kojoj su se građani našli zbog toga što je oko 80 odsto teritorije Karlovaca stavljeno pod zaštitu može biti i u tome da se donese odluka da se u Karlovcima odobrava od mera energetske efikasnosti zamena kotlova i toplotne pumpe, ili međuspratna i krovna izolacija jer se najviše toplote tu gubi, a najmanje kuća je izolovano u tavanskom i potkrovnom delu. To ne menja spoljni izgled i ne iziskuje mere tehničke zaštite.” – naglašava Blagojević.

 

 

Tekst: Zorica Milosavljević

Tekst originalno objavljen u Dnevniku