Dan Dunava

Покрет горана и волонтерски центар Војводине је после низа пролећних активности у оквиру акције „Очистимо Србију“ и „За чистију и зеленију Војводину“, у петак 26. јуна заједно са бројним сарадницима обележио Међународни дан Дунава, у амбијенту рибарске чарде Удружења спортских риболоваца „Дунав“ у Сремским Карловцима. Овом догађају присуствовали су и Др Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања, Др Бојан Пајтић, председник извршног већа АП Војводине, Др Слободан Пузовић, секретар Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој и Др Миладин Аврамов, државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања.

У организацији овог значајног догађаја су учествовали Покрајински секретеријат за заштиту животне средине и одрживи развој Извршног већа Војводине, Општина Сремски Карловци Покрет горана и волонтерски центар Војводине, Еколошки центар Сремски Карловци, Покрет горана Новог Сада, Удружење спортских риболоваца „Дунав“, Туристичка организација Општине Сремски Карловци, ЈП Завод за урбанизам Војводине, Основна школа „23. октобар“ Сремски Карловци, Друштво за неговање традиције и развој Сремских Карловаца, Културно уметничко друштво „Бранково коло“ и Немачко удружење за добросуседске односе „Karlowitz”.

Програм обележавања је почео у 11 сати када се присутнима на чарди на обали Дунава обратила Нада Лазић, помоћник покрајинског секретара Секретеријата за заштиту животне средине и одрживи развој   , која је одржала интересантно предавање  на тему  „Квалитет површинских вода у Војводини“. Након уводног предавања, следило је предавање на тему „ Урбанистички план приобаља -зона спорта и рекреације“, које је испред Општине Сремски Карловци, одржала Душанка Јањушић, начелница Одељења за урбанизам и  грађевинско земљиште Ср.  Карловци као и предавање на темуПлан подручја посебне намене специјалног резервата природе Ковиљско-Петроварадинског рита“  , које је одржала  Драгана Дунчић, представник покрајинског Завода за урбанизам Војводине .

У 12 сати je почео и радионичарски рад група волонтера које су учествовале  у више истовремено одржаних програма на простору испред Риболовачке чарде на самој обали Дунава. У радионицама у којима су се опробао и сам Министар заштите животне средине, свим окупњенима колико су вредни и шта знају и умеју показали су: полазници 11. Горанског еко кампа на Фрушкој гори, који траје од 22- 29. јуна на Тестери,по једна девојчица и један дечак из свих новосадских основних школа,учесници Горанског еко кампа Тара, који ће се реализовати од 15-22. јула у Националном парку Тара, на Митровцу, волонтери учесници Међународног волонтерског кампа „Арборетум“, који се финансира из пројекта „Млади у акцији“ Сталне конференције градова и општина, чланови еко клуба Покрета горана и волонтерског центра Војводине, који реализују пројекат „Мали еколошки аларми“.

„Није сав отпад ђубре“, „Компостирај, не бацај“ учесници Горанског еко кампа Тара –

„И птица има кућу“ учесници еко клуба и пројекта „Мали еколошки аларми“ финансиран од стране Фонда за отворено друштво

„Биљни свет Ковиљско-Петроварадинског рита“ предавач Милица Рат, магистар на Природно математичком факултету, одсек за Биологију учесници Горанског еко кампа Тестера

– „Мала хидробиолошка истраживања Дунава“       доцент доктор Бранко Миљановић, са Природно математичког факултета     учесници Горанског еко кампа Тестера

-Сликарски став „Мој Дунав“ ученици основне школе „23. октобар“

У 14 часова су додељене награде  ауторима награђених радова на Конкурсу ликовних радова на тему «Мој Дунав» у коме су учествова а деца из основне школе « 23. октобар» .