obrazovanje za odrizivi razvoj2

Obrazovanje za održivi razvoj

Kroz neformalni vid edukacije, radimo na implementaciji obrazovanja za životnu sredinu i održivi razvoj u vaspitno-obrazovni sistem, od vrtića do univerziteta. Dugi niz godina realizujemo akreditovane programe usavršavanja nastavnika, održavamo tematske obuke za srednjoškolce i studente, pripremamo didaktičke materijale za nastavnike i učenike namenjene edukaciji o temama iz oblasti zaštite prirode i zaštite životne sredine. Najveći broj obrazovnih aktivnosti realizujemo direktno u prirodi, a teorijski deo u trening centru “Ekološki centar Radulovački”.

 Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

Od 2009. godine, Pokret gorana Vojvodine učestvuje u realizaciji «Za čistije i zelenije škole u Vojvodini», u partnerstvu sa četiri Pokrajinska sekretarijata – za zaštitu životne sredine, za obrazovanje, za energetiku i socijalnu zaštitu, kao i ReCan Fondacijom. Cilj Programa je podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini dece, učenika, prosvetnih radnika i roditelja, lokalne sredine, kao i podsticanje aktivnosti koje će doprineti negovanju i očuvanju čistijeg i zelenijeg ambijenta u predškolskim ustanovama i osnovnim školama i lokalnim sredinama.

Uloga naše organizacije je:

  1. Edukacija prosvetnih radnika o modelu edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske dece u prirodi i mogućnostima korišćenja zaštićenih područja prirode za realizaciju sadržaja nastave u okviru nastavnih predmeta (Svet oko nas, Čuvari prirode, Poznavanje prirode, Biologije). Teme su povezane sa zaštitom prirode, aktivnim provođenjem vremena u prirodi i mogućnostima održivog korišćenja prirode koja nas okružuje.
  2. Organizovanje jednodnevnih izleta u Sremske Karlovce sa ciljem upoznavanja prirodnih vrednosti Nacionalnog parka Fruška gora i Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“ metodama neformalnog obrazovanja.
Solarna akademija

Jedinstvena, interaktivna i praktična obuka namenjena mladima o obnovljivim izvorima energije, naročito o sunčevoj energiji, kroz volonterski i timski rad koji dovodi do stvaranja konkretne pozitivne promene u njihovom znanju. Tokom sedmodnevne obuke, mladi prolaze kroz proces sastavljanja mini helio elektrane. Aktivnosti tokom sedmodnevnog kampa se završavaju na području SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“, u rezervatu prirode. Učesnici prethodnih kampovaa su učestvovali u izradi priručnika „Sam svoj solarni majstor“ i promociji programa i priručnika vršnjacima.

Ovakav vid programa iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja  za mlade je veoma atraktivan jer mladi u formalnom obrazovanju ne dobijaju dovoljnog praktičnih znanja.

Erasmus+