Kamp „Sačuvajmo rit 2“

Nacionalni volonterski kamp „Sačuvajmo rit 2“ realizovaо se od 22. oktobra do 25. oktobra 2021. godine. Kamp je okupio 10 nacionalnih i lokalni volontera koji su volontirali na uređenju dva lokaliteta unutar SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“, „Karlovačkom dunavcu“ i „Kurjačkoj gredi“. Ovog puta mladi su bili iz Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Beograda, Pančeva i Aranđelovca. Volonteri i volonterke su radili na uklanjanju smeća i nepreipadajućeg biljnog materijala, farbanju mobilijara i drvenog  objekta. Te su uklonili preko 10 džakova smeća sa Karlovačkog dunavca, ofarbali i zaštiti 6 setova stolova i klupa, koje se nalaze u blizini Dunava, kod Čarde, kao i drve klupe i stolove koji će biti postavljeni na Karlovačkom dunavcu u narednom periodu. U slobodno vreme organizovane su radionice tokom kojih su učesnici imali priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom rita, ali i ostalih prirodnih dobara u Sremskim Karlovcima, poput Dvorske bašte.

Pokret gorana Vojvodine organizuje volonterske kampove u SRP „Koviljsko-petrovardinski rit“ već sedmu godinu za redom u cilju očuvanja lokaliteta „Karlovački dunavac“ i „Kurjačka greda“ kao i približavanja pomenutih lokaliteta lokalnom stanoviništvu i turistima kao poželjne ekoturističke destinacije.

Kamp se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u partnerstvu sa Opštinom Sremski Karlovci.