Конкурс #ШтаНамТешко

Конкурс #ШтаНамТешко
националног програма волонтирања младих Млади су закон 2021

У претходне две године је подржано 300 ШтаНамТешко омладинских волонтерских пројеката у које се укључило 5000 волонтера и волонтерки из целе Србије.

Ове године и ти можеш кроз програм „Млади су закон“ да се са својим другарима организујеш и да урадиш нешто корисно у свом месту – конкурс за финансирање и подршку идеја младих (од 15 до 30) година под називом “Шта нам тешко” је сада отворен.

Кроз овај конкурс ће се до краја 2021. године подржати 135 омладинских волонтерских ШНТ пројеката широм Србије у износу до 42.000 динара по пројекту, а укупно са чак 5.670.000,00 динара!

Конкурс „Шта нам тешко“ спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине, ЦеГраД-ом из Обреновца, ТИМ 42 из Лесковца, ГМ Оптимист из Горњег Милановца уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Принципи којима се водимо у подршци #ШтаНамТешко омладинских волонтерских акција су:
• Подршка личном и друштвеном оснаживању младих
• Поштовање људских и мањинских права, равноправност и забрана дискриминације
• Једнаке шансе за све
• Значај младих и њихове друштвене улоге
• Активно учешће младих и сарадња
• Друштвена одговорност и солидарност

Ко може да се пријави?

Желимо да подржимо СВЕ младе, који желе да ураде нешто корисно у свом месту, за људе из своје заједнице или животну средину. Не морате да будете одлични ђаци или студенти, да имате претходно искуство, да сте до сада већ волонтирали или били активни на било какав начин. Ово је прилика и за оне активне и пуне иницијативе, али и за оне стидљиве, повучене, којима треба подршка, којима је ово први пут да нешто организују.

За учешће у програму могу се пријавитити:

 • неформалне групе од најмање 5 особа од 15 до 30 година које су држављани и бораве на територији Републике Србије, међу којима се један/једна издваја као званичан координатор/представник групе, тј. координаторка/представница групе (мора бити пунолетан/на) и које су директно одговорне за припрему и реализацију пројекта који предлажу;
 • удружења младих, чији Управни одбор има минимум 2/3 младих од 15 до 30 година;

Које активности подржавамо?

Теме ваших #ШтаНамТешко волонтерских пројеката могу бити заиста разнолике: еколошке, едукативне, социјалне, тј. усмерене посебно угроженим групама људи, затим реновирање, кампање, културни програми;

Битно је да ваш пројекат има смисла: буде реално остварљив, решава неки конкретан проблем или потребу заједнице, тј. побољшава живот у вашем месту, непрофитног је карактера, тј. не користи се за личну добит.

Ево неких идеја шта бисте све могли да радите/промените у свом окружењу, тј. локалној заједници:

 • организујте активности уређења и реновирања јавних простора у месту у ком живите
  ове активности односе се на просторе који су јавни и доступни свима у месту у ком живите и који су од јавног интереса као што су паркови, излетишта, спортски терени, амфитеатри на отвореном и друго. Можете да организујете акције чишћења, кречења и фарбања, постављања мобилијара (клупе, столови…) садњу дрвећа и друго.
 • организујете акције у циљу заштите животне средине
  можете организовати различите промотивне акције чишћења и уклањања отпада, постављања канти за отпатке, постављање информативних табли са порукама и упутствима о потреби очувања животне средине; акције и радионице рециклаже отпада…
 • промовишите међугенерацијску сарадњу
  организујте активности које укључују размену знања и сарадњу међу генерацијама: организујте активности за децу основношколског и предшколског узраста или за старије суграђане (На пример, можете радити разне радионице са претшколцима, али и ангажовати родитеље да преносе своја знања вашим вршњацима, као и да ви научите баке и деке како да користе компјутер).
 • спроведите различите промотивне кампање
  можете организовати кампање са различитим друштвено актуелним темама као што су: климатске промене, загађење природних ресурса (вода, ваздух, земљиште); промовишете здраве и безбедне стилове живота, на пример: активности у природи, кампање против употребе алкохола, дувана и психоактивних супстанци, кампање о репродуктивном здрављу, о безбедности на интернету, у саобраћају, о превенцији вршњачког насиља и слично.
 • организујете активности едукације и размене знања и вештина
  помоћ у школи, учење страних језика, лични развој (презентовање и јавни наступ, лидерство, асертивна комуникација); Дигиталне вештине (занимљиве и корисне апликације и алати за прављење презентација, обрађивање и едитовање видеа; програмирање, како претраживати Интернет.

Када размишљате о свом ШНТ волонтерском пројекту водите се принципима да:

 • Ваше активности буду друштвено корисне, потребне вашој заједници и отворене за све;
 • Пројекат промовише разумевање, толеранцију и једнаке шансе за све
 • Промовишете солидарност и хуманост (према свима а нарочито према социјално угроженим групама, особама са инвалидитетом, деци и старим лицима и другим групама)

Уколико имате друге креативне и иновативне идеје за побољшање живота у вашој заједници слободно се јавите на Шта нам тешко конкурс. Све идеје су добродошле (посебно ценимо иновативност), уколико су за добробит ваше заједнице или угрожених појединаца/група из заједнице и непрофитног карактера (тј. не служе за стварање новца у приватне сврхе).

Наша подршка није само финансијска, већ желимо да вам помогнемо од самог почетка и формирања идеје до краја њене реализације. Ту су наши ментори који ће вам помоћи да развијете идеју, који ће вас пратити и подржавати током реализације активности и извештавања.

Календар активности:

 • Почетак конкурса: 7. јул 2021.
 • Трећи круг – рок за пријаву: 25. август 2021. у 12 часова (подне)
 • Комисија одлучује, а уколико је ваша идеја одабрана за подршку, од тада сте са додељеним менторима у интензивном контакту
 • Онлине обука у период од 27. августа до 01. септембра у којој је обавезно да учествује један представника или представница вашег тима (онлајн обука подразумева изучавање примљеног материјала уз задатке које је потребно урадити у оквиру наведеног термина)
 • Након завршене обуке можете кренути са реализацијом ваших акција (најкасније до 15. новембра)
Позив за пријаву пројеката је отворен у периоду од 07. јула до 22. септембра, односно до утрошка средстава, а процена и одабир пројеката ће се након првог круга вршити на две недеље. Све активности се морају завршити закључно са 15. новембром текуће године.

Како да се пријавите?

Корак 1: Формирајте ваш тим и осмислите вашу #ШтаНамТешко идеју

Корак 2: Уколико мислите да вам треба помоћ, јавите се ментору или менторки задуженим за ваш округ да вам помогне да представите вашу идеју на најбољи начин; овај корак није обавезан али вам може значити; контакт ментора, тј. менторки можете наћи на ЛИНКУ

Корак 3: Преузмите обрасце за пријављивање, попуните их и пошаљите вашу пријаву. Сва документа можете пронаћи на https://mladisuzakon.rs/stanamtesko-konkurs/

Очекујемо ваше пријаве!