Objekat za ponos, rasadnik ideja, znanja i dobre energije

Ekološki centar „Radulovački“ proslavio 15 godina rada

U prisustvu velikog broja poštovalaca i saradnika, Pokret gorana Vojvodine (PGV) obele žio je preksinoć 15 godina postojanja i uspešnog rada Ekološkog centra „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima. Kroz izložbu je predstavljen delić programa koji su za deceniju i po održani u njemu, ali i sve faze nastanka tog respektabilnog centra, koji je jedini u Srbiji nosilac titule Evropski omladinski centar, potvrde kvaliteta koju dodeljuje Savet Evrope.

Koordinatorka programa životne sredine u PGV-u Dušica Milenković objašnjava da je pre deceniju i po otvoren Ekološki centar „Radulovački“, a da je dve godine ranije ta nevladina organizacija, premestivši svoje sedište u Sremske Karlovce, započela renoviranje stare zgrade u centru, koju je kupila s namerom da od nje napravi edukativni centar.

Namera nam je bila da u tom objektu obezbedimo prostor za održavanje obuka, seminara, treninga, kampova i drugih programa koje orga- nizujemo, ali i za naše kancelarije – kaže Dušica Milenković. Počeli smo da renoviramo kupljenu kuću 2006. i dve godine kasnije otvorili Ekološki centar, koji je poneo ime po našem velikom dobrotvoru i finansijeru prof. dr Miodragu Radulovačkom. Sledeće godine je uređe na fasada starog objekata, a 2011. smo otpočeli izgradnju zgrade u dvorištu i to je novo krilo koje zovemo „Dunav“, za razliku od prvobitnog koji nosi ime „Fruška gora“. Poslednji radovi su bili 2020. godine, kada smo izgradili treću salu po imenu „Košnica“ na mestu nekadašnje bine, koja i sada ima tu funkciju u letnjem perio du, dok tokom zime i ostatka godine može da se koristi kao prostor za seminare i predavanja.

Prema rečima Dušice Milenković, tokom 15 godina u tom objektu su održane mnoge značajne konferencije, sastanci, seminari, velik broj različitih kampova, od dečjih do volonterskih, omladinske razmene, škole stranih jezika i muzike koje su organizovali partneri. Za deceniju i po znatan broj dece i odraslih koristio je i usluge smeštaja koje centar poseduje. Prošle godine je Pokret gorana Vojvodine realizovao višegodišnju želju i u okviru Ekološkog centra instali rao postrojenje za proizvodnju električne energije solarnu elektranu, čiji su direktni donatori sestrić i sin profesora Miodraga Radulovačkog – Aleksandar Saša Radetić i Predrag Peđa Radulovački, koji su se, sledeći njegov primer, uključili u filantropski rad ranije finan sirajući gradnju „Košnice“.

Tekst za Dnevnik: Zorica Milosavljević