Karlovački dijalog na Karlovačkom dunavcu

Preko 80 građana i građanki Sremskih Karlovaca je učestvovalo na besplatnim vožnjama katamaranom, tokom kojih smo ih upoznali sa novim planom razvoja Sremskih Karlovaca, sa fokusom na temu životne sredine, ali i sa našim aktivnostima na zaštiti Karlovačkog dunavca (Starog Dunava). Tokom razgovora, građani i građanke su imali priliku da saopšte svoje sugestije, koje će biti uvrštene u komentare na novi plan razvoja opštine.
Šta su sve bili komentari objavljeno je u drugom broju novina ‘Karlovački dijalog’ koji je izašao u julu i koji je predstavljen na događaju održanom u dvorištu Ekološkog centra „Radulovački“.
U prvom delu „Karlovačkog dijaloga“ održanom na karlovačkom dunavcu preko 200 posetilaca je uživalo, kako u vožnjama, tako i u besplatnom propratnom programu – vožnjama kanuima i kajacima, streličarstvu, društvenim igarama, upoznavanju sa vitezovima, ekološkim radionicama za decu i klopi u prirodi.
Drugi deo programa koji je nastavljen nekoliko nedelja kasnije, predstavili smo radnu verziju novog plana razvoja Sremskih Karlovaca (na jesen nas očekuje javna rasprava), preneli utiske sa ‘Karlovačkog dijaloga’ na ‘Karlovačkom dunavcu’, promovisali drugi broj novina i video o ‘Karlovačkom dijalogu’, predstavili mehanizme saradnje javnog i civilnog sektora u Sr.Karlovcima.
Na kraju događaja potpisan je Sporazum o saradnji između opštine Sremski Karlovci i Pokreta gorana Vojvodine, sa ciljem unapređenja šireg društvenog dijaloga u lokalnoj zajednici.
Takođe smo uživali u nastupu ‘Muzičke radionice SK-ART’ i degustirali specijalitete karlovačkih brendova / STD ‘Ljubičići’ / Muzej kuglofa ‘Gea’ / Vinarija ‘Kurjak’
Događaj je podržan kroz projekte ‘Dijalog za održivu lokalnu zajednicu’ u sklopu programa „Dijalog promena: Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i „Održivi razvoj za sve“ koji implementira GIZ. Implementacioni partneri koji ujedno i vode stub zaštite životne sredine su Beogradska otvorena škola i Beogradski fond za političku izuzetnost. Pokret gorana Vojvodine je partner zadužen za Sremske Кarlovce.