СТУДЕНТИ СА NORTHWESTERN УНИВЕРЗИТЕТА У АМЕРИЦИ ПОСЕТИЛИ КАРЛОВЦЕ

Задужбина професора Миодрага Радуловачког обавезна дестинација

 

Група студената са Northwestern Универзитета у Америци посетила је Еколошки центар „Радуловачки“ у Сремским Карловцима, у оквиру свог двоме сечног боравка на Балкану који је предвиђен Глобал Хеалтх програмом који похађају. Њих су у Еколошком центру дочекали чланови Покрета горана Војводине упознали их са карактеристикама самог објекта који припада тој невладиној организацији као и са бројним еколошким, омладинским и другим програмима које у њему организују.

 

У Еколошком центру су се сусрели и са Александром Радетићем, сестрићем проф. др Миодрага Радуловачког, по ком објекат носи име, који им је објаснио значај центра и колики је његов утицај на локалну зајед ницу и младе у њој, али и у целој Србији. Александар Радетић такође живи у Америци, али при ликом посете породици y Београду обавезно долази у Еколошки центар и Сремске Карловце. Амерички студенти су имали прилику да сазнају и нешто о гастрономским особеностима краја у ком су се нашли будући да им је приређена и закуска, која је као све оно што се у Еколошком центру организује оставила велики утисак на њих. На дар су од Предрага Радуловачког, сина проф. Радуловачког, добили мајице и ранчеве са логом центра. У пратњи туристичког водича упознали су после и знаменитости Сремских Карловаца, једну винарију, а потом посетили и Нови Сад.

 

Студенти су у Сремске Карловце дошли са професорима Београдског универзитета на ком проводе месец дана током боравка на Балкану, а месец на Сарајевском универзитету упознајући се са језиком, културом. историјом и обичајима народа чији су гости. Они имају и предавања из области медицине пошто већина студира медицину и сродне науке. Посебан акценат се током њиховог боравка у Београду и Сарајеву ставља на успостављање контаката младима.

 

Од 2018. године један дан проводе у Сремским Карловцима захваљујући Предрагу Радуловачком, оснивачу Фондације Радуловачки Visiting Scholars Fund у Америци која подржава Global Health Program, а који тамошњим студентима омогу һава да путују и истражују различите земље света. Заједно са братом Александром Радетићем, Предраг Радуловачки је после очеве смрти наставио његов задужбинарски рад усме ривши пажњу ка Еколошком центру, који је био предмет посебног поштовања великог карловачког добротвора проф. др Миодрага Радуловачког.