U toku realizacija projekta Pokreta gorana Vojvodine “SAČUVAJMO ZAŠTIĆENO”

U toku je realizacija projekta Pokreta gorana Vojvodine “SAČUVAJMO ZAŠTIĆENO”.

Cilj projekta je uređenje i razvoj lokaliteta Каrlovački dunavac u okviru Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“, kako bi se unapredila i očuvala ekološka celovitost, i održivo koristili prirodni resursi za aktivan boravak posetilaca i lokalne zajednice, uz poštovanje i afirmaciju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Želimo da saniramo i smanjimo negativni uticaj klimatskog i ljudskog faktora na prirodna i degradirana staništa na Кarlovčakom dunavcu, u cilju očuvanja prirodnih staništa koji su ugroženi širenjem invazivnih vrsta. Daljim praćenjem, prikupljanjem i obradom podataka o staništima i vrstama od nacionalnog i međunarodnog značaja na području Кarlovačkog dunavca i SRP „Кoviljsko-petrovaradinski rit“, formiraćemo hronološke podatke, proceniti trenutno stanje i predvideti mogućnost budućih promena. Trudićemo se da ojačamo, stimulišemo I kreiramo nove vrednosti u ovom predelu u cilju kontrolisanog razvoja ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih sadržaja.

Projekat se realizuje tokom četiri meseca – od avgusta do novembra 2023. godine.

Kontakt osoba za više informacija:

Dušica Milenković
E-mail: dusica@pgv.org.rs
Telefon:  060/0160902

„Sačuvajmo zaštićeno“ sprovodi Pokreta gorana Vojvodine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

 

Više informacija o projektu „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, potražite na linku:

EU za Zelenu agendu u Srbiji | United Nations Development Programme (undp.org)