Еколошки центар „Радуловачки“ промотер зелене енергије на делу

Еколошки центар „Радуловачки“ први је објекат у Сремским Карловцима који ће производити електричну енергију уз помоћ соларне електране недавно инсталиране на крову једне од дворишних зграда.

– Као објекат који од оснивања тежи да буде енергетски ефикасан, коначно смо почели и да користимо зелену енергију – каже менаyер Еколошког центра „Радуловачки“ Никола Благојевић. – Захваљујући Александру Радетићу, сестрићу проф. др Миодрага Радуловачког, нашег великог добротвора, били смо у финансијској могућности да изградимо малу соларну електрану од 6 kW. Током марта смо инсталирали фото-напонске панеле и сада је у току административни део посла са дистрибутером који треба да нам одобри статус  купца-произвођача електричне енргије.

По Благојевићевим речима, очекује се да ће тај део посла бити готов у мају, након чега ће соларну електрану пустити у погон.

Према проценама, употребом соларне електране, Еколошки центар „Радуловачки“ би требало да смањи за 25 одсто досадашње трошкове.

Соларна електрана у Еколошком центру „Радуловачки“ служиће и као пример домаћем становништву, али и бројним посетиоцима тог објекта о добробитима употребе соларне енергије. Благојевић напомиње да ће када све буде завршено, бити постављен дисплеј-екран на ком ће се сви моћи уверити како функционише.

– Технологија је у тој мери напредовала да је сад видљиво колико неко жели да троши, а колико енергије хоће да пошаље у мрежу – објашњава Благојевић. – Промовисаћемо електрану да би људи могли да схвате да је то добра инвестиција  на нивоу домаћинства. Утолико ћемо и програм едукација који од раније организујемо проширити. Прошле године смо радили на два колосека. Као удружење које је део Мреже добре енергије и поседује капацитете у тој области трудили смо се да помогнемо локалној самоуправи у креирању локалних енергетских планова. На подручју Сремских Карловаца спровели смо истраживање о стању домаћинстава када је реч о енергетској ефикасности, а податке до којих смо дошли на ширем подручју, у 57 локалних самоуправа у Србији, преточили у Атлас добре енергије.

Паралелно с тим организовали смо едукације за „енергетске агенте“ захваљујући којима су млади инжењери могли боље да разумеју енергетску ефикасност на локалном нивоу и креирају моделе за њено унапређење.

За овај подухват, Александар Радетић је поклонио Покрету горана Војводине 5.000 долара, а организација је додала још 3.000 да би га довела до краја.

Заједно са сином професора Радуловачког, Предрагом Радуловачким, он је финансирао претварање летње учионице у дворишту Еколошког центра у објекат по имену „Кошница“ који у свако доба године може да се користи за различите програме.

Tекст за dnevnik.rs приредила: Зорица Милосављевић