Izleti u zaštićena područja za najuspešnije obrazovne ustanove

Ove godine je nagrađeno 49 vaspitno-obrazovnih institucija sa područja Vojvodine koje su učestvovale u Programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ tokom školske 2020/2021. godine.

Nagradne izlete organizovali su JP „Vojvodinašume“ u sledećim zaštićenim područjima: SRP „Deliblatska peščara“, SRP „Gornje podunavlje“ i SRP „Кoviljsko-petrovaradinski rit“ i Pokret gorana Vojvodine koji je izlete održao u NP „Fruška gora“ i SRP „Кoviljsko-petrovaradinski rit“ uz obilazak Sremskih Кarlovaca.

Izlete u Sremskim Кarlovcima realizovali su stručni saradnici Pokreta gorana Vojvodine. Tokom celodnevnog izleta, nagrađeni učesnici su obilazili gradsko jezgro Sremskih Кarlovaca, Ekološki centar Radulovački i upoznali vrednosti i živi svet Specijalnog rezervata prirode „Кoviljsko-petrovaradinski rit“, a na Stražilovu su učili o osnovnim karakteristikama Nacionalnog parka „Fruška gora“ kroz zanimljive edukativne ekološke radionice. Upoznavanje Stražilova je upotpunjeno planinarenjem do Planinarskog doma i do Brankovog groba na Stražilovu.

Program postoji već 12 godina i u njemu je do sada učestvovalo više od 70% svih vaspitno-obrazovnih ustanova sa područja Vojvodine. Cilj ovog Programa je razvijanje i unapređenje rada u vaspitno-obrazovnim ustanovama u oblasti zaštite životne sredine.
Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ realizuje se u saradnji između šest Pokrajinskih sekretarijata – Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za privredu i turizam, JP „Vojvodinašume“, Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novi Sad i Pokreta gorana Vojvodine.